ZwangerFit®

Sterk je zwangerschap door! ZwangerFit® is een actieve eigentijdse vorm van zwangerschapsbegeleiding met een preventief karakter voor de zwangere en pas bevallen vrouw, afgestemd op je eigen niveau!

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Zwanger zijn is een enerverende tijd in je leven en in je lijf. Het is nu extra belangrijk om goed voor je zelf te zorgen. Tijdens de zwangerschap verandert er veel in het lichaam van de vrouw. De buik groeit, het zwaartepunt verandert, er treedt sneller vermoeidheid op en je gewrichten en spieren worden anders belast. Er kunnen bijvoorbeeld klachten ontstaan in de lage rug, buik en de bekken regio. Het is dan ook belangrijk om fit te blijven om je lichaam zo goed mogelijk te ondersteunen tijdens de zwangerschap.

ZwangerFit®

ZwangerFit® bestaat hoofdzakelijk uit actieve lessen met een vaste opbouw. De lessen worden verzorgd door onze bekkenfysiotherapeut en geregistreerd YVLO ZwangerFit® docent Marijke Kloosterboer. Het doel van de trainingen is om je lichaam sterker te maken en te houden om zo pijnklachten en vermoeidheid te voorkomen of te verminderen.

In de lessen wordt aandacht besteed aan stabiliteitstraining van de rug en het bekken, uithoudingsvermogen, de functie van de bekkenbodem en ontspanningsoefeningen. Daarnaast is er ook aandacht om kennis te delen, afhankelijk van de vraag van de groep. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld ademhalingstechnieken tijdens de bevalling, het juist wel of niet trainen van de buikspieren en de rol van je partner. Zo ga je goed getraind en geïnformeerd je bevalling tegemoet! Ook na de bevalling kan worden getraind, om jouw lijf op een verantwoorde manier weer sterker te maken en zo het werk en het sporten ook weer op te pakken.

Oefenzaal

Fysio- en Manuele Therapie Baat heeft een grote oefenzaal met een verscheidenheid aan apparatuur. De ZwangerFit® les duurt een uur en begint met een warming up en conditietraining. Daarna wordt er gericht geoefend op spierversterking en verbetering van stabiliteit en coördinatie, bijvoorbeeld met dynabands (een soort elastieken), ballen en oefeningen op de mat. De les wordt afgesloten met ademhalings- en ontspanningsoefeningen.

Tijdens de lessen wordt rekening gehouden met ieders niveau en eventuele klachten, zodat oefeningen niet te zwaar worden. De lessen zullen ook niet te gemakkelijk zijn, er mag wel degelijk hard getraind worden! Als de klachten toch te groot worden om mee te doen, kunnen eventueel individuele behandelingen fysiotherapie worden gestart.

Het leuke van trainen in een groep is, dat er een samenhorigheid ontstaat. Er wordt hard getraind, maar er is ook zeker ruimte om tips en verhalen onderling uit te wisselen.

Voor wie?

De ZwangerFit® groep is geschikt vanaf de 12e week zwangerschap en zodra de eerste controle bij de verloskundige of gynaecoloog is geweest. Vijf weken na je bevalling kan je weer starten met de trainingen. Als je een keizersnede hebt gehad, moet je zes weken aanhouden. Je mag tot negen maanden na de bevalling in de groep meetrainen.

De groep is een mix tussen zwangere en bevallen vrouwen en bestaan uit minimaal zes en maximaal twaalf vrouwen. Met deze maximale groepsgrootte is er altijd tijd voor persoonlijke aandacht.

Voor praktische informatie, klik hier.

Wilt u zich inschrijven? Klik dan hier!

Zwangerfit, sterk je zwangerschap door!