Inlog mijn Fysio Baat

Fysiotherapie en kanker (oncologische revalidatie)

Het aantal mensen bij wie de diagnose kanker is gesteld is in de afgelopen jaren sterk toegenomen, van 89.200 in 2008 naar 108.000 in 2014. Deze aandoening heeft zowel op fysiek, psychisch als sociaal vlak een enorme impact op het leven van de patiënt en diens omgeving. Eén van de hoofdklachten tijdens en na de medische behandeling van kanker is vermoeidheid, soms zelfs nog jaren na de diagnose. Daarnaast kan er sprake zijn van pijn, vermindering van kracht en uithoudingsvermogen, spanningsklachten, stijfheid van gewrichten en spieren, stug littekenweefsel en lymfoedeem.

Uit onderzoek onder borstkankerpatiënten blijkt dat trainen, onder begeleiding van een fysiotherapeut, een positieve invloed heeft op vermoeidheid, conditieverlies, misselijkheid en pijn.  Er zijn aanwijzingen dat dit ook geldt voor patiënten met andere vormen van kanker, zoals longkanker. De fysiotherapeut kan op verschillende gebieden hulp bieden, zoals het trainen van algemene kracht en conditie, pijnvermindering, mobilisaties, ontspanningstechnieken, lymfedrainage en hulp bij functionele taken thuis. Ook kan de fysiotherapeut helpen bij het signaleren van psychische of sociale problemen. Dit kan zowel tijdens de behandeling (curatieve fase), na de behandeling (herstelfase) en ook wanneer blijkt dat herstel niet meer mogelijk is (palliatieve en terminale fase).

De behandeling start altijd met een intake en onderzoek, waarbij de problemen worden geïnventariseerd en vragenlijsten en testen worden afgenomen. Hierna wordt een gerichte behandeling gestart.

Sinds 2013 is er vanuit de afdeling longoncologie van het CWZ een initiatief gestart om de doorverwijzing naar gespecialiseerde fysiotherapeuten te versnellen. Momenteel komen acht praktijken in en rondom Nijmegen regelmatig bij elkaar om kennis uit te wisselen en samen met het CWZ de zorg te verbeteren.  Het doel is het behouden en optimaliseren van de kwaliteit van leven van de patiënt tijdens en na de medische behandeling, middels een gerichte behandeling op maat. Dit kan zowel op de praktijk als aan huis.  Daarnaast hebben de fysiotherapeuten korte lijnen met de verpleegkundigen van de oncologie afdelingen van het CWZ.

Binnen Fysio- en Manuele Therapie Baat zijn Léon de Baat en Marijke Kloosterboer betrokken bij oncologische revalidatie. Voor meer informatie kunt u contact opnemen Klik hier om de folder te raadplegen of kijk op de website van het oncologie netwerk www.oncologie-fysio.nl

 

Laatste nieuws

dec 19, 2018
Namens alle collega's van Fysio- en Manuele Therapie Baat wensen wij u fijne kerstdagen en een goed, gezond en actief 2019! Enne.... iemand is nooit te oud om (met behulp van de fysiotherapeut) te werken aan een betere kwaliteit van leven. Kijk deze leuke korte feel good kerstmovie! 
nov 12, 2018
Fysiotherapie Baat heeft zich aangesloten bij het Schoudernetwerk Zuidoost Nederland (SZON), een schoudernetwerk voor en door fysiotherapeuten. Door kennisdeling kunnen wij vanuit de Baat patiënten met schouderklachten optimaal behandelen en begeleiden.
jun 19, 2018
Ga jij de uitdaging aan om de vierdaagse te lopen? Zoek je iemand die je blaren kan verzorgen en je spieren iedere avond lekker soepel kan maken! Dan ben je hier aan het goede adres. Heleen Zweers is dinsdag, woensdag en donderdagavond in de vierdaagse week aanwezig om de wandelaars te verzorgen. Er zijn nog enkele plaatsen vrij.

Pagina 1 van 25  > >>


oefening baat kunst

 Zilveren Kruis Pluspraktijk

Fysiotherapie en Manuele Therapie Baat is door VGZ, Menzis, ZilverenKruis en CZ benoemd tot Pluspraktijk.