Inlog mijn Fysio Baat

Mulligan therapie

Mulligan therapie is vernoemd naar de Nieuw-Zeelandse manueel therapeut Brian Mulligan. Hij verdiepte zich in de werking van gewrichten en legde zich daarbij toe op ‘sporingsproblemen’. Hij ontdekte dat een gewricht niet meer op de juiste manier kan bewegen en pijn kan veroorzaken wanneer twee botten een subtiele positieverandering hebben ondergaan. Meestal is er op röntgenfoto’s of scans niets te zien maar ervaart de patiënt toch pijn of een bewegingsbeperking, meestal bij beweging.

Hoe werkt de Mulligan therapie?

Als u pijn heeft tijdens bewegen, kan het zijn dat het betreffende gewricht licht "ontspoord" is. U kunt het vergelijken met een lade die niet meer soepel in- en uitglijdt. Hierdoor kunt u een bewegingsbeperking en / of pijn krijgen. Mulligan therapie is erop gericht deze sporing te verbeteren zodat de beweging weer pijnvrij verloopt. 

Bij welke klachten kan Mulligan therapie uitkomst bieden?

De Mulligan therapie biedt bij veel verschillende klachten aan het bewegingsapparaat een uitkomst, zoals elleboogklachten (tenniselleboog), enkelklachten (verstuiking), heupaandoeningen (artrose), schouderpijn (sportblessures) en rugklachten (chronische lage rugklachten). Het maakt daarbij niet uit of de klacht al jaren speelt of nog maar een paar dagen. Indien een gewricht niet goed spoort, is er vaak met de Mulligan therapie veel (en over het algemeen snel) resultaat te behalen. De fysiotherapeut kan vrij snel beoordelen of er sprake is van een sporingsprobleem en of het Mulligan Concept voor u een geschikte behandeloptie is.

Wat doet de fysiotherapeut?

Tijdens de behandeling wordt er een subtiele aanpassing gedaan in het gewricht waarbij gezocht wordt naar pijnvrij bewegen. Hierbij neemt de patiënt ook een actieve rol in door de beweging zelf uit te voeren. Er wordt door de therapeut gebruik gemaakt van gerichte duw-, trek- of schuiftechnieken. Het effect van Mulligan therapie is in principe direct merkbaar en moet afhankelijk van duur en de aard van de klachten, een aantal keer herhaald worden. 

Coen van Lierop is binnen onze praktijk gespecialiseerd in het behandelen volgens de Mulligan therapie. Wilt u meer informatie over het Mulligan Concept of een afspraak maken, neem dan gerust contact met ons op. 

Kijk voor meer informatie over de Mulligan therapie op de website www.mulliganconcept.nl

 


oefening baat kunst

Menzis  Zilveren Kruis Pluspraktijk

Fysiotherapie en Manuele Therapie Baat is door Zilveren Kruis benoemd tot Pluspraktijk.