Onvoldoende verklaarde klachten, functionele klachten
Soms ervaren kinderen pijnklachten of problemen met bewegen en kan dit niet verklaard worden door verschillende artsen. De klachten kunnen uiteenlopen van hoofdpijn, buikpijn, pijn in gewrichten of ledematen tot vermoeidheid. Vaak is de impact van de klachten erg groot op het functioneren van het kind. Omdat de medische wereld de klachten onvoldoende kan verklaren is er vaak sprake van onbegrip bij ouders, kind en omgeving. Het betekent echter niet dat deze klachten niet bestaan, er is wel een verklaring te geven voor deze klachten. De klachten zijn dus niet verzonnen.
Om de klachten te verklaren is het belangrijk om een goed beeld van het kind en zijn omgeving te krijgen. Vaak wordt de klacht namelijk veroorzaakt of in stand gehouden door een combinatie van meerdere factoren. Meestal is er een moment geweest dat de (pijn)klachten zijn ontstaan, bijvoorbeeld een val of botsing. Er kan dan sprake zijn van een wond of kneuzing en het is normaal dat het kind dan (pijn)klachten ervaart. Deze klachten verdwijnen over het algemeen binnen enkele weken. Bij kinderen met functionele klachten is dat echter niet het geval. Wanneer er sprake is van pijn, dan voelt het kind de pijn nog wel. Het zenuwstelsel stuurt nog steeds pijnsignalen naar de hersenen. Maar er is geen sprake meer van schade (de wond/ kneuzing is hersteld).
Bron: dekinderfysiotherapeut.com
Lees verder op dekinderfysiotherapeut.com
Er is iets te doen aan de klachten van uw kind!
Sanne Zwinkels en Moniek Hendricks zijn binnen de praktijk gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van kinderen.
Onze afdeling kinderfysiotherapie heeft voor de behandelingen een aparte trainingsruimte ter beschikking van circa 45 m2. Kinderen tot 2 jaar krijgen kinderfysiotherapie aan huis.
Wilt u meer informatie over kinderfysiotherapie of een afspraak maken met onze kinderfysiotherapeut, neem dan gerust contact met ons op.
Veel voorkomende aandoeningen bij kinderen
- Development Coordination Disorder (DCD)
- Groei gerelateerde aandoeningen
- Motorische ontwikkelingsachterstand
- Breuk of operatie
- Nek- en/of hoofdpijnklachten
- Obesitas, te zware kinderen
- Onvoldoende verklaarde klachten, functionele klachten
- Poep- en plasproblemen
- Schedelvormafwijkingen en voorkeurshouding baby
- Schrijfproblemen
- Soepele kinderen
- Sportblessures