Poep- en plasproblemen

Zindelijk worden is een leerproces dat meestal vanzelf gaat. Als een kind van vijf jaar of ouder nog regelmatig nat is, ontlasting in het ondergoed heeft, een blaasontsteking heeft en/of moeizaam kan plassen of poepen, is het zinvol om te kijken hoe dit verholpen kan worden.

Plas- en poepproblemen kunnen een grote stempel drukken op het leven van uw kind en mogelijk op uw gezin. Blijf er niet mee rondlopen, in veel gevallen is er iets aan te doen. Voor plas- en poepproblemen kunnen er verschillende oorzaken zijn. Eén van de mogelijkheden is dat de bekkenbodemspieren niet goed werken. Stoornissen bij kinderen treden meestal op wanneer de bekkenbodemspieren te gespannen zijn of wanneer ze niet op de goede manier of op het juiste moment aanspannen of ontspannen. Soms voelen kinderen de seintjes van de blaas niet goed. Zo kunnen kinderen een verkeerde manier van plassen en/of poepen ontwikkelen.

Dit alles kan leiden tot onder andere de volgende klachten:

  • broekplassen
  • blaasontstekingen
  • heel vaak plassen
  • moeite om op tijd op het toilet te zijn
  • bedplassen
  • te lang ophouden van plas
  • obstipatie (verstopping)
  • broekpoepen
  • buikpijn

Herkent u bovenstaande problemen bij uw kind dan kunt u contact opnemen met uw huisarts, kinderarts of met onze kinderfysiotherapeut. Voor eventuele vragen kunt u altijd terecht, mail of bel ons zodat wij u kunnen helpen met uw vragen.

Er is iets te doen aan de klachten van uw kind!

Onze kinderfysiotherapeut, Sanne Zwinkels, heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van poep- en plasproblemen. Uw huisarts kan uw kind doorverwijzen maar u kunt ook direct terecht bij onze praktijk. Eerst vindt er een intake plaats waarbij middels vragenlijsten, plas- en poeplijsten en spelletjes gekeken wordt, wat het probleem van uw kind is. Aan het einde van de eerste afspraak zal het behandelplan besproken worden en kan een behandeling gestart worden. Bij deze afspraak, bent u als ouder(s) / verzorgers altijd aanwezig.

Behandeling

Afhankelijk van uw kind en het specifieke probleem wordt er gekeken op welke manier het probleem opgelost kan worden. Vaak zal uw kind een training moeten doen om te leren voelen wanneer hij/zij moet plassen of poepen. Door middel van boekjes, spelletjes en oefeningen wordt de kinderen een normaal poep en plaspatroon aangeleerd.

Download hier de folder!