COPD

COPD is een longziekte waarbij de longen beschadigd zijn. COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Wat wil zeggen: langdurig vernauwende longziekte.

Wat is COPD?

COPD is een verzamelnaam voor longziektes waarbij de longen beschadigd zijn en niet meer herstellen. Het gaat hierbij om twee verschillende longziektes. Deze ziektes zorgen voor een vernauwing van de luchtwegen waardoor ademhalen moeilijk is. Doordat de longen niet goed werken, komt er minder zuurstof in het bloed. Het lichaam heeft zuurstof nodig om te kunnen werken. Door verminderde zuurstof treedt benauwdheid op. Alle activiteiten kosten hierdoor ook meer moeite. Het lichaam moet harder werken om genoeg zuurstof naar organen en spieren te brengen.

De twee longziekten die onder COPD vallen zijn chronische bronchitis en longemfyseem.

Bron: hierhebikpijn.nl

Lees verder op Hierhebikpijn.nl

COPD en fysiotherapie

Fietsen, wandelen en zwemmen zijn een goede manier van bewegen voor mensen met COPD. Als dat lastig wordt, kan door oefeningen samen met de fysiotherapeut gewerkt worden aan het verbeteren van de conditie of het uithoudingsvermogen, de ademhaling en de spierkracht in armen en benen. De oefeningen worden altijd aangepast aan het niveau van de patiënt, afhankelijk van het inspanningsvermogen, de ernst van de COPD of eventuele blessures.

Fysiotherapie Baat gaat ook voor haar COPD patiënten voor de beste zorg. Daarom zijn wij aangesloten bij het COPD netwerk Fysiotherapie Nijmegen en omgeving. Dit netwerk is een samenwerkingsverband van COPD gespecialiseerde fysiotherapeuten uit de eerste, tweede en derde lijn in het werkgebied van het CWZ Nijmegen, het UMC Radboud, het Radboudumc Dekkerswald en omstreken. Het netwerk houdt zich zowel bezig met afstemming en optimalisatie van de fysiotherapeutische zorg voor COPD patiënten.  Alle netwerkleden zijn gespecialiseerde fysiotherapeuten en hebben geaccrediteerde bij- en nascholing gevolgd op het gebied van COPD. Wij komen minimaal 4 keer per jaar bij elkaar om de laatste ontwikkelingen rondom COPD te bespreken. Daarnaast onderhouden wij goede contacten met de longartsen, huisartsen  en longverpleegkundigen. Léon de Baat is onze gespecialiseerde longfysiotherapeut.

Vergoeding fysiotherapie bij COPD

Fysiotherapie voor COPD-patiënten wordt uit de basisverzekering vergoed. Het aantal behandelingen dat u vergoed krijgt, hangt af van een aantal factoren, zoals de ervaren ziektelast, het aantal longaanvallen en/of ziekenhuisopnames door de COPD. Dit wordt vastgesteld door uw verwijzend arts en/of fysiotherapeut. Vergoedingen kunnen per jaar veranderen, dus raadpleeg altijd eerst uw eigen zorgverzekeraar. Voor meer informatie over vergoeding, klik hier!

Voor meer informatie over longaandoeningen raadpleeg de website van het longfonds https://www.longfonds.nl/.