Bekkenfysiotherapie

Het bekken is een centraal onderdeel van het menselijk lichaam en brengt de krachten over tussen benen en romp. De bekkenbodem sluit de onderkant van het bekken af en is belangrijk bij plassen, ontlasten en vrijen. In dit gebied kunnen klachten ontstaan, bijvoorbeeld na een bevalling, operatie of de menopauze. Er wordt niet veel gesproken over problemen in dit intieme gebied, terwijl bekkenfysiotherapie meestal goed kan helpen.

Wat doet de bekkenfysiotherapeut?

Bekkenfysiotherapie is zeer divers en afhankelijk van de klachten. Denk aan het optimaliseren van de bekkenbodemfunctie, maar ook adviezen over toiletgedrag, blaastraining en gerichte oefentherapie. Indien nodig kan de Maple worden ingezet. Dit is een probe waarmee de activiteit van de bekkenbodem per spiergroep in kaart wordt gebracht en waarmee middels biofeedback en elektrostimulatie kan worden geoefend.

Bekkenfysiotherapie start altijd met een gesprek en een aantal gerichte testen om de aard van de klacht te bepalen. Indien nodig, kan ervoor worden gekozen om een inwendig onderzoek uit te voeren om de functie van de bekkenbodem en/of een verzakking te bepalen. Na het gesprek en onderzoek wordt een behandelplan op maat opgesteld.

Wanneer naar de bekkenfysiotherapeut?

Bij de volgende klachten kunt u terecht bij de bekkenfysiotherapeut:

  • Ongewild verlies van urine en/of ontlasting
  • Sterke en hinderlijke aandrang om te plassen en/of te ontlasten
  • Obstipatie of het moeizaam kwijt kunnen van ontlasting
  • Verzakkingsklachten van blaas, baarmoeder of darmen
  • Herstel na een operatie van bijvoorbeeld prostaat, verzakking of stoma
  • Seksuele problematiek, gerelateerd aan functiestoornissen van de bekkenbodem
  • Pijnklachten in bekken, stuit, onderbuik of bekkenbodem
  • Bekken- en lage rugklachten tijdens de zwangerschap en preventie hiervan

Marijke Kloosterboer is binnen de praktijk gespecialiseerd als master bekkenfysiotherapeut. Zij geeft ook de ZwangerFit® training.  Wilt u meer informatie over bekkenfysiotherapie of een afspraak maken, neem dan gerust contact met ons op.

Bekkenfysiotherapeut

Bekkenfysiotherapeut Marijke Kloosterboer

« Terug