Oedeemtherapie

Lymfeoedeem is een abnormale ophoping van vocht in het lichaamsweefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. De behandeling is gericht op het terugdringen of het in toom houden van het oedeem. Naast het bestaan van lymfoedeem kan ook de beweeglijkheid en de kracht beperkt zijn van het aangedane gebied. Uw oedeemfysiotherapeut is deskundig op het gebied van oedeemtherapie als ook op het gebied van houding en bewegen.

Fysiotherapie en Manuele Therapie Baat is gespecialiseerd in oedeemtherapie. Oedeem vindt meestal zijn oorzaak in afwijkingen of beschadigingen van het lymfvatstelsel. Lymfoedeem is vaak het gevolg van de behandeling van oncologische aandoeningen (bijvoorbeeld borstkanker) waarbij okselklieren zijn verwijderd en/of bestraling/chemotherapie heeft plaatsgevonden. Dit zelfde geldt bij oncologische ingrepen waarbij de liesklieren of halsklieren betrokken zijn.

Behandelmogelijkheden

  • Manuele lymfedrainage: een massagetechniek om de afvoer van lymfevocht te bevorderen;
  • Compressietherapie: bandageren om afname van omvang te realiseren;
  • Oefentherapie: ter bevordering van beweeglijkheid, kracht en conditie;
  • Voorlichting: met betrekking tot huidverzorging, infectiekans en, preventie.

Léon de Baat en Ineke Kempes zijn binnen de praktijk  gespecialiseerd in oedeemtherapie en lymfedrainage. Wilt u meer informatie of een afspraak maken  met onze oedeemtherapeut, neem dan gerust contact met ons op.

Onze praktijk is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie, www.nvfl.fysionet.nl

« Terug