Vliegwieltraining / Flywheeltraining

Wat is vliegwieltraining?

Vliegwiel- of flywheeltraining is ontwikkeld voor de ruimtevaart om astronauten te trainen in gewichtsloze toestand. Echter deze manier van trainen is ook zeer effectief in te zetten binnen de behandeling door uw fysiotherapeut. Binnen onze praktijk wordt vliegwieltraining gebruikt voor revalidatie van knie-, lage rug-, schouder- en heupklachten. Ook wordt de vliegwieltraining gebruikt wanneer u peesklachten heeft, zoals achillespees- of kniepeesklachten. Deze manier van trainen heeft een goed effect op het verbeteren van spierkracht en wordt, naast de reguliere fysiotherapiepraktijk, ook veel toegepast binnen de topsport. De vliegwieltraining is wetenschappelijk onderbouwd.

Hoe werkt vliegwieltraining?

Vliegwieltraining werkt met een vliegwiel dat draait op een as. Via een koord wordt het wiel in beweging gebracht. Omdat het vliegwiel werkt als een jojo, wordt een retourkracht verkregen die ervoor zorgt dat ook bij de teruggaande beweging een optimale weerstand aanwezig is. Dit is ook direct wat trainen met het vliegwiel zo uniek maakt. Deze trainingsprikkel is op traditionele krachtapparatuur niet te bereiken. Het is een trainingsvorm die afhankelijk is van de energie die u zelf geeft in tegenstelling tot het trainen met een gewicht wat afhankelijk is van de zwaartekracht. Iedere herhaling die u maakt is aangepast aan het persoonlijk krachtsniveau waardoor iedere herhaling een effectieve trainingsprikkel geeft.

Wanneer deze manier van trainen geschikt is binnen uw behandeling zal de fysiotherapeut dit met u bespreken. Uiteraard is de vliegwiel ook te gebruiken wanneer u sport binnen ons Baat Fit Plan.

Wilt u meer informatie over de vliegwieltraining of onderzoeken of deze manier van trainen voor u geschikt is, neem dan contact op met de praktijk. Onze sportfysiotherapeuten, Robin Scholten vertelt u er graag meer over.

« Terug